ژئوگرید ها مهمترین محصولاتی هستند که در پروژههای ساختمانی و عمرانی به وفور استفاده میشوند. مزایای بسیار زیادی را میتوان در مورد آنها ذکر کرد که افزایش کیفیت ساخت و ساز و از همه مهمتر کاهش هزینهها از مهمترین آنها میباشد. قطعاً یکی از سوالات بسیار اساسی که افراد مطرح میکنند نوع ساختار ژئوگریدها است و اینکه چه تاثیری در روند پروژه دارند. در این مقاله میخواهیم جوانب مختلف این محصول را بررسی کنیم تا کاملاً با آنها آشنا شویم.
ژئوگرید چیست؟
نوع مواد و متریالی که برای ساخت ژئوگریدها در شرکتهای تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد شامل مواد پلیمری از قبیل پلی استر، پلی اتیلن و همچنین پلی پروپیلن است. نام دیگر آنها مش ژئوگرید یا مش تثبیت کننده نیز میباشد. در واقع آنها یک نوع ماده ژئوسینتتیک میباشند که با هدف تقویت خاک و دیگر ترکیبات مشابه به کار گرفته میشوند. از لحاظ نمای ظاهری به صورت مشبک هستند که از مواد پلیمری عمودی و افقی که کاملاً به یکدیگر متصل شدهاند تشکیل میشوند.
وجود ظاهر مشبک یا مربعی آنها را تبدیل به یک صفحه شبکهای بسیار محکم کرده است. البته ساختار مربعی تنها یک نمونه از این طرحها و الگوها میباشد. بطوریکه برخی از گروههای تولیدی اشکال مثلثی و در مواردی مستطیل را نیز در طرح شبکه ای ایجاد میکنند. محصولات ژئوسینتتیک دیگری همچون ژئوممبرانها نیز در پروژههای عمرانی استفاده میشود.
نوع کارکرد ژئوگریدها به چه صورت میباشد؟
اصولاً ژئوگریدها این قابلیت را دارند که از تغییر و حرکت بافت خاک جلوگیری کنند. این صفحات مشبک میتوانند ضربات ناشی از نیروهای مکانیکی در زمین را کاهش دهند. حتی میتوانند این ویژگی را در دیوارهای با شیب مایل نیز مبنی بر تقسیم فشار داشته باشند. عملکرد آنها قدری پیچیده است. به این صورت که اعمال نیروی وزن کاملاً در سطح آنها پراکنده میشود. بنابراین اگر یک نیروی نقطهای یا متمرکز به سطح وارد شود، این صفحات میتوانند از تخریبهای ساختاری جلوگیری کنند.
این موضوع را میتوانیم با یک مثال روشن کنیم. قدری خاک را که به صورت متراکم و سفت شده هستند در دست بگیرید. با اعمال نیرو و فشار خرد میشود و در جهتهای مختلف پراکنده خواهد شد. اگر شما همین حجم خاک متراکم را بین ژئوگریدها قرار دهید با اعمال نیرو گرچه تغییر شکل میدهد اما این صفحات مشبک مانع پراکنده شدن بیشتر آنها میشود. لذا حرکت آنها نیز کاهش خواهد یافت و پایدار میمانند.
کاربرد ژئوگرید در راه سازی
در راه سازی نیز کاربریهای گوناگونی را میتوان برای ژئوگریدها ذکر کرد. آنها با تثبیت و تقویت زمین و همچنین پایدارسازی سطوح شیبدار می توانند عملکرد ایدهآلی را از خود نشان دهند. عملکرد آنها در پروژههای راه سازی به شرح ذیل میباشد.
- در فرایند راه سازی نیاز است که یک سطح بسیار محکم و پایداری را داشته باشیم. خصوصاً اگر یک بستر خاکی نرم وجود داشته باشد. اگر مقاوم سازی سطوح خاکی به درستی انجام نشود حتی نمیتوان پروژههای آسفالت را نیز به خوبی اجرا کرد.
- با نصب صفحات مشبک در پروژههای راه سازی شما میتوانید طول عمر مفید راهها را نیز افزایش دهید. به این صورت که بافت سفت شده خاک میتواند به مرور زمان دچار ترکهای عمیق، فرسایش و حرکت شود. لذا در مسیرهایی که احتمال چنین رویدادی وجود دارد حتماً باید از این صفحات مشبک استفاده شود.
- با نصب ژئوگریدها میتوان ضخامت سطح راهها را که برای افزایش پایداری لازم است کاهش داد. به این صورت که شما دیگر نیازی نیست از مصالح گران و پرهزینه برای مقاومسازی راهها استفاده کنید و با به کارگیری این صفحات مشبک میتوان مدیریت هزینه نیز داشت.
شما میتوانید با مطالعه مقاله ورق جی سی ال در پروژههایی که احتیاج به این محصولات دارید اطلاعات کاملی را به دست آورید.
ژئوگرید خاکی
نشست، فرورفتگی یا تخریب بافتهای خاکی یکی از موارد محتملی است که ممکن است اتفاق بیفتد. این این صفحات مشبک دقیقاً مانند چهارچوب یا ستون در داخل خاک عمل میکنند. به این صورت که باعث مهار نشست خاک خواهند شد. در کنار اینها می توانند باعث بهبود ظرفیت باربری شوند. طبیعتاً در پروژههای مختلف ساخت و ساز و عمران وسایل نقلیه سنگین دائماً در حال رفت و آمد هستند. لذا باید این صفحات در عمق مناسبی نصب شوند تا به تدریج شاهد نشست خاک نباشیم.
البته نوع ژئوگرید نیز در مهار این نیروها بسیار اهمیت دارد. اگر میخواهید یک محیط پرتنش را مقاوم سازی کنید حتماً باید از صفحات مشبکی استفاده کنید که ظرفیت باربری بسیار بالایی را دارند. تنشهایی که ناشی از چرخهای وسایل نقلیه سنگین در بستر خاک ایجاد میشود در صورت تکرار بسیار شدید خواهد بود. به همین دلیل برای جلوگیری از جابجایی و تغییر بافت خاک این صفحات لازم و ضروری میباشند.
ژئوگرید آسفالتی
در بسیاری از پروژههایی که مرتبط با راه سازی و اجرای آسفالت میباشد اکثر پیمانکاران از صفحات مشبک استفاده میکنند. برای نصب این صفحات مقاوم ابتدا یک بسترسازی اساسی در مسیر راهی که قرار است آسفالت اجرا شود انجام خواهد شد. معمولاً ژئوگریدها با مواد بسیار چسبنده قیر به سطح میچسبند. بعد از آن یک لایه پوشش آسفالت اعمال خواهد شد. بنابراین با رفت و آمد ماشین آلات سنگین، اعمال نیروها و تنشهای گوناگون دیگر شاهد آسیب دیدگی آسفالتها نخواهید بود. آنچه که اهمیت دارد این است که در مسیرهای راه سازی بتوان ساختار آسفالت را کاملاً سالم نگه داشت. هر چقدر آسیبها و تخریبها بیشتر شود به همان اندازه هزینههای ترمیم و اصلاح نیز افزایش خواهد یافت.
استفاده از ژئوگرید برای تقویت سطوح شیبدار و ساخت دیوار حائل
در بسیاری از پروژهها لازم است که یک دیوار حائل در مقابل بافت خاک یا زمین ساخته شود. در چنین شرایطی هرگونه تغییر در پشت دیوار حائل یا زمین میتواند نیرو و فشار زیادی را به دیوار وارد کند. میتوان با قرار دادن ژئوگریدها در تعداد مناسب و عمق صحیح مانع تغییرات و حرکات مختلف خاک یا زمین شد. دیوار حائل نیز متحمل نیروها و فشارهای اضافی که میتواند باعث تخریب آن شود نخواهد شد.
صفحات مشبک قابلیتهای متعدد دیگری نیز دارند. همانطور که میدانید بروز زمین لرزه حتی در ارتعاشات پایین نیز باعث تغییر زمین و خاک میشود. این ارتعاشات اگرچه ساختمانهای مستحکم را تحت تاثیر قرار نمیدهد اما بافت خاکی که مقاوم سازی نشده است تاثیرپذیر خواهد بود. لذا ژئوگریدها در این خصوص نیز میتوانند باعث جلوگیری از بسیاری از تغییرات زمین شوند.
خرید انواع محصولات ژئوسینتتیک از شرکت فارکوهلدینگ
شرکت فارکوهلدینگ یکی از مراکز تولید کننده بزرگ در زمینه انواع رنگ ساختمان، عایق های رطوبتی، کفپوشها و همچنین پوششهای صنعتی میباشند. در کنار اینها محصولات ژئوسینتتیک از قبیل ژئوممبرانها و دیگر محصولات مشابه در این شرکت عرضه میشوند. شما میتوانید هر آنچه را که برای یک پروژه وسیع احتیاج دارید از ما خریداری کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر کارشناسان ما میتوانند مشاورههای جامعی را به مشتریان ارائه دهند. پس با ما در تماس باشید.